Arabisch Nederlands Cultuurhuis

Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, en kunnen leren en genieten van elkaars cultuur.


 Vriendenbrief 2019 van het Arabisch Nederlands Cultuurhuis:Aan belangstellenden van het Arabisch-Nederlands Cultuurhuis                                                      

 

                                                                                                                                                                  Houten, april 2019

 

Geachte mevrouw, heer,

 

Het begin van 2019 was meteen al druk voor de vrijwilligers van het Arabisch Nederlands Cultuurhuis.

·        Op 26 januari werkten wij met veel anderen samen aan Buren ontmoeten Culturen, waar wij ook velen van u ontmoetten. Een feestelijke bijeenkomst met een quiz, zang en dans, informatie en lekkers.

·        De film Syrians werd door meer dan tachtig (vooral) Syriërs en Nederlanders bezocht. Het indrukwekkende drama leidde tot ontroering en veel onderling gesprek.

·        Kersen en Dadels bood gelegenheid om met Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), de gemeente Houten, werkgevers en werkzoekenden na te gaan hoe en welke drempels en vooroordelen weggenomen kunnen worden. Betaald werk is heel belangrijk om als statushouder zelfstandig te kunnen zijn en waardevol voor onze samenleving. Daarom werken wij ook mee in een Buddy Support Netwerk. Werkenden trekken op met werkzoekenden.

·        Samen met de Wereldwinkel en de Voedselbank waren wij bij de Houtense Motiemarkt. Wij stelden voor dat de gemeente Houten uitkeringsgerechtigden stimuleert ook een beperkt aantal uren betaald werk te doen. Gewoonlijk houd je daar niets aan over boven je uitkering. Met een vrijlatinsregeling zoals die ook in andere gemeenten geldt kunnen zij dan maximaal zes maanden iets meer dan tweehonderd euro boven hun uitkering bijverdienen.

·        Het Arabisch Nederlands Cultuurhuis werkt ook mee aan het pilotproject CoSIE. Werkzoekenden en werkgevers vertellen hun verhalen op video’s. Een verhaal maakt aan beleidsmakers meer duidelijk dan cijfers, is wat wij met dit project willen laten zien.

 

Graag attenderen wij u op nieuwe activiteiten van het Arabisch Nederlands Cultuurhuis en anderen die in de komende maanden gaan plaatsvinden:

 

14 mei 2019

20.00 u. De Slinger

€ 9,50 p.p.

Film Wajib (de Plicht)

De Palestijnse   Shadi keert vanuit Italië terug naar Nazareth om zijn vader en zus te helpen   met de voorbereidingen voor haar bruiloft. De eerste taak die vader en zoon   samen ter hand nemen, is het bezorgen van de uitnodigingen – persoonlijk,   zoals de traditie wil – aan tientallen familieleden, vrienden en kennissen   die verspreid over de hele stad wonen. Via deze premisse creëert Annemarie   Jacir (Salt of This Sea, When I Saw You) een onweerstaanbare   roadmovie-in-miniatuur.

Een hobbelige   autorit door uiteenlopende stadswijken verbindt een eindeloze reeks bezoekjes   aan elkaar, variërend van warme herenigingen tot obligate visites. Naarmate   het cafeïnegehalte in hun bloed klimt, tekent zich steeds scherper de kloof   af tussen Abu Shadi en Shadi (gespeeld door Mohammad respectievelijk Saleh   Bakri, ook in het echte leven vader en zoon). In gesprekken tussen de   individualist Shadi en zijn vader, die zijn denkbeelden nauwkeurig afstemt op   de communis opinio, leren we twee mensen kennen die elkaars leefwereld   nauwelijks nog begrijpen. 

15 juni

14.00 – 17.00 u.

Wereldhuis

 

Dijkhoeve 1

Vrijheidsfeest

Sinds 2015 wordt het Vrijheidsfeest ieder jaar   gevierd met een aansprekend thema. Het doel is om één dag in het jaar stil te   staan bij vrijheid en veiligheid in ons land. De nieuwe Houtenaren zijn   immers juist op zoek gegaan naar vrijheid en veiligheid. Dit jaar   legt men de nadruk op kunstnijverheid.

Diverse soorten kunt en kunstnijverheid worden   getoond: handwerk, houtsnijwerk, sieraden of kaarten maken, diverse   soorten knutselwerk/handen arbeid producten, maar ook teken en schilderwerk.

13 juli

Arabische maaltijd

Meer informatie volgt

19 september

Trauma’s en troumahulpverlening bij vluchtelingen

Michaëla Schok en Trudy Mooren vertellen   vanuit hun hulpverlenerservaringen.

 

Wij danken u nogmaals voor uw betrokkenheid. Het Nederlands Arabisch Cultuurhuis bestaat uit Arabisch- en Nederlandssprekende vrijwilligers. Hun droom en doel is om culturen met elkaar bekend te maken en inburgering en participatie te bevorderen.

 

Het Cultuurhuis ontvangt geen subsidie en heeft geen verdienmodel. U kunt vriend of vriendin worden met een bijdrage van tenminste € 25,00 per jaar. U ontvangt dan steeds als eerste onze bekendmakingen en uitnodigingen en waar mogelijk gegeven wij korting op kosten. U kunt het bedrag overmaken op
Iban 
NL40 INGB 000 794 55 40 t.n.v. St. Arabisch Nederlands Cultuurhuis te Houten.

 

Hartelijke groet, hopelijk tot ziens,

 

Namens het bestuur,

Carla Heijtink & Ghazwan Yaghi